De 7 voordelen van compressietherapie

Gepubliceerd op 25 maart 2024 om 11:51

Compressietherapie is een massage op basis van luchtdruk die breed kan worden ingezet. Bij compressietherapie, ook wel pressotherapie genoemd, wordt een speciaal pak om de benen of andere lichaamsdelen geslagen. Het pak is voorzien van luchtkamers die afzonderlijk van elkaar kunnen worden gevuld met lucht. De luchtdruk in de kamers wordt geleidelijk opgebouwd en afgebouwd, waardoor er een soort pompend effect ontstaat. Dit effect stimuleert de bloedcirculatie en de natuurlijke lymfestroom. Compressietherapie heeft veel voordelen. Hieronder de 7 belangrijkste voordelen van compressietherapie:

1. Snel herstel na sport

Compressietherapie zorgt voor stimulatie van de natuurlijke lymfestroom en dat zorgt ervoor dat afvalstoffen zoals lactaat (melkzuur) sneller uit het lichaam worden afgevoerd. Ook stimuleert het de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar het spierweefsel. Dit versnelt het herstel, verminderd spierpijn en zwellingen en vermindert het risico op blessures. Ingeval van een bestaande blessure zorgt compressietherapie voor een sneller herstel van die blessure.

2. Verlichting bij zware en vermoeide benen

Compressietherapie zorgt voor een verbetering van de bloedstroom. Compressietherapie vermindert tevens de zwelling veroorzaakt door oedeem (vochtophoping in de weefsels). Dit geeft verlichting voor zware, gezwollen en vermoeide benen.

3. Ontspanning

De massage op basis van compressietherapie is pijnloos en wordt als zeer ontspannend ervaren. Een massage helpt om de productie van cortisol, het stresshormoon, te verminderen. Hierdoor voel je je rustiger en ontspannener. Het geeft verlichting bij stress en vermoeidheid. Doordat massage de spieren ontspant en het zenuwstelsel kalmeert, kan het de slaapkwaliteit verbeteren.

4. Weerstand verbetering

Een massage kan helpen om het immuunsysteem te versterken. Dit komt doordat de massage de afvoer van afvalstoffen en ziektekiemen stimuleert (ontgiften) en de productie van witte bloedcellen bevordert.

5. Afslanken en figuur correctie

Een slecht functionerend lymfesysteem heeft invloed op de vetverbranding (stofwisseling). Dit betekent dat meer vet opgeslagen wordt en dit afvallen moeilijker kan maken. Door compressietherapie stimuleer je de lymfestroom waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen en zuurstof sneller worden aangevoerd. Ook wordt overtollig vocht afgevoerd waardoor de zwelling afneemt.

6. Huid versteviging

Compressietherapie verbetert de bloedcirculatie, daardoor wordt de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de huid bevorderd en ook de aanmaak van collageen en elastine. Dit zorgt dit voor een verbetering van de elasticiteit van de huid. Doordat overtollig vocht wordt afgevoerd, wordt de huid ook strakker.

7. Vermindert cellulite (sinaasappelhuid)

Cellulite ontstaat doordat de hoeveelheid vetcellen in het onderhuids bindweefsel toeneemt, waarbij de bloedvaten vernauwd raken. Hierdoor kunnen vet, vocht en afvalstoffen minder goed worden afgevoerd en verhardt het bindweefsel. Dit veroorzaakt dat de huid onregelmatigheden krijgt zoals putjes of bobbeltjes, vergelijkbaar met de schil van een sinaasappel. Compressietherapie stimuleert de doorbloeding en stimuleert de afvoer van overtollig vocht en afvalstoffen waardoor de cellulite vermindert.