Verbeter je sportprestaties met sportmassage

Gepubliceerd op 12 januari 2024 om 17:45

Hoe kan je je sportprestaties verbeteren door middel van sportmassage? Dat leggen we hieronder uit. Een sportmassage heeft veel voordelen. Het zorgt voor een sneller herstel na het sporten door:

 • Verbeteren van de doorbloeding
 • Verminderen van pijn en stijfheid in de spieren
 • Verbeteren van de flexibiliteit van spieren en bindweefsel
 • En helpt preventief tegen blessures

Sportmassage helpt de doorbloeding verbeteren

Een goede doorbloeding is belangrijk voor het herstel van het lichaam na een fysieke inspanning zoals sporten. De massage helpt om de doorbloeding van de spieren en het bindweefsel te stimuleren en zorgt voor het stimuleren van de lymfestroom. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd en dat voedingsstoffen en zuurstof beter worden aangevoerd naar de spieren.

 

Sportmassage vermindert pijn en stijfheid in de spieren

Na een zware inspanning kunnen je spieren licht beschadigd raken en kunnen daardoor pijnlijk en stijf zijn. Het lichaam herstelt dit vanzelf. Een massage helpt om de spieren en het bindweefsel te ontspannen en door een betere doorbloeding van de spieren, zodat je spieren sneller herstellen.

 

Sportmassage verbetert de flexibiliteit van spieren en bindweefsel

Flexibiliteit is belangrijk voor een goede sportprestatie. De massage helpt om de spieren en het bindweefsel te ontspannen voor een betere flexibiliteit. Door de spieren en het omliggende weefsel te masseren, worden ze uitgerekt en verlengd, waardoor de bewegingsvrijheid wordt vergroot. Diepe weefselmassage en triggerpointmassage zijn enkele voorbeelden van massagetechnieken die kunnen helpen om de flexibiliteit te vergroten.

 

Sportmassage helpt om sport blessures te voorkómen

Door de massage worden de spieren en het bindweefsel sterker en soepeler. Dit kan de kans op blessures verminderen.


Wist je dat:

 • In 2021 ruim 3,5 miljoen sporters in Nederland een of meerdere blessures opliepen bij het sporten?
 • Het totaal aan blessures 4,3 miljoen was?
 • Hierdoor totaal 50  miljoen dagen niet gesport kon worden?
 • De meeste blessures werden opgelopen bij hardlopen, veldvoetbal en fitness?

Onderzoek uitgevoerd door VeiligheidNL


Welke voordelen heeft een sportmassage nog meer?

Naast het verbeteren van je sportprestaties en sneller herstel na fysieke inspanning heeft een sportmassage nog meer voordelen zoals:

 • Ontspanning: een massage kan helpen om stress te verminderen en te ontspannen
 • Verbeteren van de slaap: tijdens de massage komt serotonine vrij, dat stofje zorgt ervoor dat je beter en dieper slaapt
 • Verhoging van het immuunsysteem: Massage verhoogt het aantal witte bloedcellen in het bloed. Witte bloedcellen zijn verantwoordelijk voor de afweer tegen ziekteverwekkers. Massage verhoogt ook de productie van cytokinen. Cytokinen zijn boodschapperstoffen die het immuunsysteem reguleren.

Voor wie is sportmassage geschikt?

Een sportmassage is geschikt voor alle sporters, ongeacht het niveau of de sport. Een sportmassage kan zowel preventief als verzorgend worden ingezet. Preventief kan een massage worden gegeven om het lichaam voor te bereiden op een zware inspanning. Verzorgend kan een massage worden gegeven voor een sneller herstel na een inspanning.

Waar kan je terecht voor een sportmassage?

Je kunt voor sportmassage terecht bij een sportmasseur of fysiotherapie praktijk bij jou in de buurt. Zoek in Google op sportmassage en je woonplaats en je vindt een sportmasseur bij jou in de buurt. Een sportmassage kost tussen de €50 en €100 per keer, afhankelijk van de praktijk. Wil je niet naar een sportmasseur toe? Dan is een sportmassage apparaat ook een oplossing.

Sportmassage apparaat voor thuis

Met een sportmassage apparaat kan je op elk gewenst moment en op elke locatie een sportmassage toepassen. Een sportmassage apparaat werkt op basis van luchtdruk en manchetten. De manchetten bestaan uit meerdere segmenten, kamers, die opgeblazen en geleegd worden om zo druk op de benen, arm of middel uit te voeren. Hoe meer kamers een manchet heeft, hoe verfijnder de massage is. De meeste apparaten hebben de keuze uit meerdere programma’s voor warming-up, voor herstel na het sporten, voor ontspanning, voor betere doorbloeding en preventie van spierblessures. Meer informatie over sportmassage apparaat voor thuis.